De beklimming

Onze twee weken in Tanzania werden volledig door JMT African Heart Expeditions georganiseerd, een nogal familiaal aandoende organisatie uit Arusha (maar zéér professioneel! – moest ik er zeker bijzetten van mama…). De T staat voor Tonino, een naar Tanzania verhuisde Belg. Jammergenoeg hebben we hem niet kunnen ontmoeten; vooral na het vele heen en weer gemail was dit een kleine teleurstelling, maar ach, we mogen zeker niet klagen.
::
Wij volgden de Machame-route (ook de whiskey-route genoemd), een ietwat moeilijker maar stukken mooiere route. Alternatieven waren de Marangu-route, en de Umbwe-route. De eerste staat ook bekend als de Coca-Cola-route, omdat ze zo enorm populair is dat je in elk kamp Cola kan kopen… Je slaapt er ook niet in tenten, zoals wanneer je de Machame-route zou volgen, maar in grote hutten.
::
De eerste dag reden we ‘s ochtends met een shuttle naar Machame Gate, om van daar te vertrekken naar het eerste basiskamp, Machame. Van Machame stapten we naar Shira, het tweede basiskamp. Het derde basiskamp is Baranco; van daaruit kan je ofwel rechtstreeks naar Barafu, ofwel maak je nog een tussenstop in Karanga Valley, zoals wij gedaan hebben. De eerste optie valt ten stelligste af te raden, omdat je er dan al een heel zware dag op hebt zitten, wanneer je om middernacht naar de top vertrekt… (Belgen die net zoals ons in Zaventem in volle uitrusting vertrokken, hebben daarvoor gekozen, en zij hebben het niet gehaald…) Na Karanga is er nog maar één kamp meer dat hoger – en dus dichter bij Uhuru Peak – ligt, het laatste, Barafu. Van daaruit vertrokken we om middernacht naar de top. Dezelfde dag nog (dus de dag waarop we ‘s ochtens Uhuru Peak bereikten ) zouden we oorspronkelijk afdalen naar kamp Mweka, maar dit hebben we uiteindelijk niet gedaan. Het zou ons niet meer gelukt zijn, aangezien mijn mama compleet uitgeput was, mijn broer een migraine-aanval had, Ann last had gehad van hartkloppingen, en Patrik nog niet helemaal hersteld was van zijn hoogteziekte… Het is die dag kamp Millennium geworden, tussen Barafu en Mweka. Mweka hebben we dus niet aangedaan, daar zijn we de volgende dag gewoon doorgewandeld, op weg naar Mweka Gate, ofte de uitgang van Kilimanjaro National Park.
::

Kaart Kilimanjaro

::
Machame route - De rode stippellijn

::
Dit om toch even een duidelijke beschrijving te geven van onze gevolgde route.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *