Nabeschouwing beklimming

De Kilimanjaro, 5895 meter hoog, het dak van Afrika. Met een groep van 9 mensen, 34 dragers en gidsen, zijn we aan dit avontuur begonnen. Net zoals vele duizenden anderen begonnen we met kriebels in de buik aan één van de meest onvergetelijke weken uit ons leven. Een moeilijke, vermoeiende, soms pijnlijke, maar prachtige week.
Zonder de steun van je groepsleden raak je niet boven; je hebt niet alleen fysieke en mentale kracht nodig, je hebt mensen rondom je nodig met wie je kan praten over de voorbije dag. Mensen die zeggen dat je moet doorgaan, mensen die jou aanmoedigen en mensen die jij zelf ook aanmoedigt.
Die 7 dagen zijn enorm leerrijk, je leert jezelf kennen, anderen, de omgeving en de cultuur van het land. 7 dagen aan een stuk babbel je met je gidsen, waardoor je heel wat te weten komt. Er ontstaan grappige situaties wanneer ze vragen wat wij doen tijdens het regenseizoen, en wij dan zeggen dat wij geen regenseizoen kennen… Een week, hoewel kort, legt sterke banden.
Nooit nog vergeet ik het moment op de top, toen heel even alle zorgen van me afvielen en ik met mijn blijdschap geen blijf wist. Het besef dat je dit moment met 7 anderen mag delen, maakt het nog net dat tikkeltje specialer. Dit is iets wat ons voor altijd met elkaar verbindt, willens of niet!
Maandenlange voorbereiding, bij de een al wat serieuzer dan bij de ander. 7 dagen afzien, de een al wat meer dan een ander. Het resultaat, voor iedereen hetzelfde: een overwinning.
Ik hoop dat ik met dit verslag anderen kan aanzetten om de uitdaging ook aan te gaan, om je eigen grenzen te zoeken, om te voelen dat je leeft en om dat nooit te vergeten.
– Sara Speltdoorn, 12 november 2005

10 Replies to “Nabeschouwing beklimming”

 1. “Ik hoop dat ik met dit verslag anderen kan aanzetten om de uitdaging ook aan te gaan, om je eigen grenzen te zoeken, om te voelen dat je leeft en om dat nooit te vergeten.”
  Dat is in mijn geval zeker gelukt.. Ooit probeer ik je te evenaren, en tot die tijd kan ik enkel jaloers zijn dat jij het al gedaan hebt.
  Proficiat met je prestatie :-)

 2. Mooi Ei°ke
  Het was heel aangenaam om te lezen, net alsof we zelf op de Kili stonden.
  Ik weet niet of ik de ooit de moed zal vinden om hetzelfde te doen zoals gij… wie weet…
  Bedankt voor de toffe lectuur!!
  Het las zeker even vlot als een HP ;-)

 3. Ik heb bewondering voor je Ei’ke, echt waar. Ik ben blij voor je dat je “boven” bent geraakt ;-)
  Je verslag leest erg vlot (ik hoop dat er een uitgever dit wil uitgeven voor je ;-))
  Groetjes
  Fluv’ke

 4. Wat een heerlijk gevoel hè als je na zes dagen klimmen op de top aan komt. Ik stond op de top 27 juli 2005 om 06.05 uur, dus enkele dagen na jouw avontuur. Een pracht verhaal heb je ervan gemaakt. Zulk een prestatie vergeet je nooit meer. Niemand kan dit van je af pakken. Je wordt er gesterkt door, je krijgt een brok meer zelfvertrouwen, geweldig is dit te mogen bereiken.
  Ik heb van deze beklimming ook een spannende en enerverend reisverslag met veel foto’s gemaakt. Interesse om te lezen?
  Kijk eens bij: http://www.karnelly.nl/kilimanjaro/kilimanjaro.htm

 5. Ben het verhaal tegengekomen op mijn internet-verkenning naar Kili-ervaringen. Ik ben in voorbereiding op deze tocht die ik in juli a.s. met mijn twee zonen Guillaume(17) en Philippe(14) wil gaan maken. Dit verslag is zo boeiend geschreven dat ik zelfs bij het herlezen (samen met mijn jongens) van jullie dag-ervaringen vlak voor de top, er nog kippenvel van kreeg. het geeft ons een zeer realistisch beeld van wat er allemaal te gebeuren staat. Wat een prestatie van jullie allemaal! Wat knap en eerlijk geschreven. Chapeau!!

 6. Hi tonino
  this is udo????
  Maybe you remember Lindi, Nynagao etc.
  Found your name by chance oon the web
  What are you doing these days??
  lets hear and keep in contact
  Udo

 7. schitterend!!
  we denken eraan in sept 2007 met groep van 8 Killi te doen!!
  Je schreef ontzettend mooi, en daar de schrik me al in het lijf zit, krijg ii bij het lezen van dit verslag echt zin!!!
  Hoe bereid ik me het best voor qua fisiek?? Daarmee bedoel ik hoe weet je of je fisiek op en top ik, een mens kan immers altijd beter hé!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *